Historie

MartienvanLeeuwenOnze stichting is opgericht in 1996. Initiatiefnemer is Martien van Leeuwen. Hij werd in die tijd geconfronteerd met de grote noden van de opleiding voor missionarissen in Luanda (Kenia) en Jinja (Oeganda). In deze plaatsen aan weerszijden van de grens tussen de twee landen wordt al jarenlang de eerste fase van de missionarissenopleiding verzorgd.

Het eerste jaar in Luanda (selectie van jonge mensen) en daarna volgt nog drie jaar opleiding in Jinja, waarna de studenten vertrekken naar Londen en/of Nairobi om hun studie af te ronden. Er waren in de jaren '90 veel zaken die op het opleidingsinstituut ontbraken. O.a. herinneren we ons het feit dat studenten vaak bij kaarslicht hun boeken moesten zien te lezen of hun teksten schreven. De elektriciteit was dan weer eens uitgevallen. De wens van een agregator was dus hoog. En die kwam er dankzij onze stichting. Ook werden toiletten gebouwd en kwam er een belangrijke aanvulling op de bibliotheek. En een paar fietsen waren nodig. Ook die kwamen er vlot. Later, het was 2003, kwamen er zoveel aanvragen van elders, ook van Mill Hillers, dat het bestuur van de stichting graag besloot de doelstellingen van de stichting aan te passen. Vanaf die tijd worden aanvragen behandeld en gekeurd vanuit allerlei plaatsen in Kenia en Uganda. Als er maar een Mill Hiller bij betrokken is. Want hoe anders kan het stichtingsbestuur hier in Nederland zien en controleren of een aanvraag wel snor zit? Waren in het begin de medebestuursleden van de supportgroup twee broers van Martien van Leeuwen (Jan en Theodoor), vrij snel is de Stichting Luanda Jinja uit de familiesfeer getrokken en stond er een actief bestuur van zeven leden. Gedurende de afgelopen jaren zijn de bestuursleden actief geweest in het zorgvuldig behandelen van aanvragen. Natuurlijk. Maar daarnaast is het zeer belangrijk ervoor te blijven zorgen dat er voldoende geld op de bankrekening staat om de aangevraagde projecten te kunnen goedkeuren. En geld te kunnen sturen naar de mensen die aan deze projecten werken. Bovendien worden de goedgekeurde projecten na enige tijd bezocht om te kijken of het geld goed en verantwoord is gebruikt. Al deze taken worden uitgevoerd door de leden van het bestuur en relaties van hen die speciaal op pad gaan (zonder kosten!) om dit alles te kunnen doen. Alle bestuursleden dragen op een eigen manier, binnen de grenzen van hun eigen kunnen, een belangrijk steentje bij aan het succes van de stichting en het goed en verantwoord verloop van de projecten.


Hoe het allemaal begon…

Na in het archief van de stichting te zijn gedoken, is een bedankbrief gevonden van Jos Boerkamp, Mill Hill missionaris in Jinja. De brief dateert van 15 november 1996 en is de bevestiging van ontvangst van de financiële bijdrage voor het eerste project, gesteund door Stichting Support Group Luanda/Jinja. Het geldbedrag van 3.000 gulden is gebruikt voor de aanschaf van een generator voor het formationhouse in Jinja:

Nu is men nog steeds dankbaar voor deze gift !

Beste vrienden van Stichting Support Group Luanda/Jinja

Als oud Formator van het opleidingshuis in Jinja, Oeganda, kan ik mij het jaar 1996 nog goed herinneren. Dat was het jaar dat Stichting Support Group Luanda/Jinja in het leven werd geroepen.
Oeganda had al verschillende jaren moeilijkheden met de elektriciteitsaanvoer. Soms hadden we dagen geen elektriciteit en naar gelang de situatie erger werd, hadden we zowat om de dag geen elektriciteit.
De voorzitter van de stichting, Martien van Leeuwen, kwam op bezoek in Jinja en vertelde ons over de stichting. Het kwam als een geschenk uit de hemel.
We konden een aanvraag indienen voor een generator en deze werd goedgekeurd. De generator werd in Kampala gekocht en binnen enkele maanden geïnstalleerd in Jinja. Het was een groot probleem minder. Ik ben er zeker van dat de staff en studenten de stichting en alle donateurs nu nog dankbaar zijn. Door de jaren heen, en ook nu nog, worden onze opleidingshuizen in Afrika nog steeds gesteund door de stichting.
Namens het hoofdbestuur van de Mill Hill Missionarissen bedank ik graag het bestuur en alle donateurs voor de steun die wij de afgelopen 10 jaar mochten ontvangen.
Ik hoop dat we ook in de toekomst op uw steun mogen blijven rekenen.

Vriendelijke groeten en veel succes toegewenst voor de stichting,


Jos Boerkamp MHM
Lid Algemeen Hoofd Bestuur in Mill Hill.
Mill Hill Missionarissen

Cypresstraat 71 | 5038 KS Tilburg | 013-468 46 60 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | Privacyverklaring
Banknummer NL81RABO018.52.66.657 | KvK-nummer 41194935