Project Fistuleuses: (Kinshasa)

Opnieuw een bijdrage vanuit de Stichting Luanda Jinja voor deze hersteloperaties


Kinshasa, juni 2015 (caritasdev.cd): Door de energieke inzet van BDOM, Bureau Diocésain des Œuvres Médicales (catholiques)  Basankusu, in het zuiden van de Evenaarsprovincie van DR Congo, zijn 32 vrouwen met vesico-vaginale fistels met succes geopereerd.

Deze ingrepen hebben kunnen plaats vinden dankzij de financiële steun van de Stiching Luanda/Jinja, Nederland, met tussenkomst van de Missionarissen van Mill Hill, in het ziekenhuis (Centre de santé (CS) van Baringa in de parochie van het Heilig Hart, Baringa, op 195 km afstand van Basankusu, hoofdplaats van het gelijknamige bisdom. De BDOM Basankusu Heeft daarvoor haar team voor gezondheidszorg onder leiding van de directrice Sr Victorine Bofili naar Baringa gestuurd. Deze laatste heeft hierover bericht aan caristasdev.cd op 5 juni 2015 te Kinshasa. Sr Victorine is religieuze van de congregatie van de Zusters van de H. Teresia van het Kind Jezus van het bisdom  Basankusu. Zij is vicaris generaal van  voornoemde congregatie en hoofd van BDOM sinds vier jaar, aldus caritasdev.cd


De meeste gevallen van fistels zijn te wijten aan moeilijke bevallingen of bevallingen door middel van slecht uitgevoerde keizersnede. Een klein percentage is het gevolg van aanranding.

 

Te Baringa bevindt zich de parochie van het Heilig Hart en op het gezondheidscentrum gelegen op het terrein van de parochie hebben zich 35 vrouwen lijdend aan fistels gemeld. Een beroep op de directrice van BDOM Basankusu, die zelf medisch dokter is, heeft geled tot een interventie vanuit Basankusu. Met nog twee artsen en twee man technisch personeel is zij afgereisd naar Baringa, een reis van twee dagen in een gemotoriseerde prauw. Al het benodigde materieel, waaronder een aggregaat werd mee getransporteerd.  

The medical team.

Cypresstraat 71 | 5038 KS Tilburg | 013-468 46 60 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | Privacyverklaring
Banknummer NL81RABO018.52.66.657 | KvK-nummer 41194935